Četrtfinale Alpske hokejske lige

V soboto 27.3.2021 se prične četrtfinale Alpske hokejske lige. Prihaja torej mesec napetih izločilnih bojev, kjer bomo dobili novega prvaka AHL najkasneje 28.4.2021. Četrtfinale se igra v seriji “best of 5”

Foto: AlpsHockeyLeague

HK SŽ Olimpija – WSV Broncos

Aktualni prvaki AHL in vodlilno moštvo rednega dela lige si je izbralo za nasprotnike WSV Broncos. Olimpija načeloma ne bi smela imeti večjih težav z Broncosi – saj so v izvrstni formi. Navkljub 7 poškodovanim so v zadnjih 12-ih tekmah zmagali 11 krat, enkrat pa izgubili po kazenskih strelih. V celotni sezoni so ustvarili kar + 121 gol razlike kar je absolutni rekord lige od kar je liga ustanovljena. Poleg tega imajo Zmaji v vratih enega najboljših golmanov v zgodovini te lige, ki je obranil kar 94,4% vseh strelov in dosegel 6 “shutoutov”. Tudi novica o priključitvi ICE HL daje ekipi dodatene pozitivne energije. Po drugi strani so Broncosi celotno sezono igrali po sistemu toplo – hladno. Zasedli so skromno 11. mesto v rednem delu. V končnici so dvakrat premagali RBJ – kar je za mnoge predstavljalo presenečenje, a moramo vedeti, da so Broncosi tradicionalno neugodna ekipa za RBJ. V rednem delu so namreč RBJ premagali obakrat. Če lahko rečemo, da Olimpija slovi kot kompletna ekipa, igra Broncosv sloni na dobrem dnevu vratarja Reinharta, ter napadalcev Goocha, Ganderja, Valentinija in Hannouna.

Slohockey napoved: 3:0

HDD SIJ Acroni Jesenice : HC Gherdëina

Slohockey napoved: 3:1

Če so Železarji odpravili pomankljivosti in se pogovorili o odgovornostih, katere so bile problem zadnjih nekaj tekem v rednem delu, potem nebi smeli imeti večjih težav z HCG. Jeseničani so osvojili zelo dobro 2 mesto v rednem delu lige in celotno sezono igrajo konstantno. HCG pa je redni del končala na 10.mestu in imajo najslabšo obrambo med vsemi moštvi v četrtfinalu. So pa v končnici formo dvignili in z 2:0 suvereno odpravili bivše evropske prvake VEU Feldkirch z razliko 10:4. Podobno kot pri Olimpiji – ocenjujemo, da imajo na Jesenicah kompletno ekipo. Pri HCG pa uspehi slonijo na vratarju Smithu, branilcu Nedvedu ter napadalcih Wilkinsu, McGowanu, Niemeli in Sullmanu. Železarji si v nobenem primeru ne smejo dopustiti podcenjevanja nasprotnika.

Slohockey napoved: 3:1

HC Pustertal : EHC Lustenau

Dvoboj 3 uvrščenega moštva in 9 uvrščenega moštva v rednem delu lige. Po vsej logiki bi moral HCP suvereno dobiti omenjeno serijo. So kompletna ekipa, v rednem delu so 2 krat odpravili EHC. Novica o priključitvi jim daje dodatnega zagona. Enako imajo željo iti do konca, saj so do sedaj vedno pokleknili pred odločilnimi tekmami – zelo si želijo lovorike. Po drugi strani je EHC suvereno odpihnil eno boljših ekip AHL zadnjih let in to kar s 13:4. Glede na to, da tekma šteje kot derbi verjamemo, da bo zelo zanimivo. Bomo videli če so D’Alvise in ekipa sposobni presenečenja.

Slohockey napoved: 3:1

Asiago : Cortina

Verjetno najbolj nepredvidljiv par četrtfinala. Dvoboj 4 in 5 ekipe rednega dela. Oboji imajo v ekipah izjemne tuje okrepitve, medsebojni rezultat v rednem delu je 1:1. Vratarja sta na 2 in 3 mestu lestvice najboljših vratarjev. Dvoboj se bo bil predvsem med Cazzolo, Gifropolusom, bratoma Pietroniro, Zanatto in med Gellertom, Roso, McParlandom, Manetutom. Serijo pa bosta odločila vratarja.

Slohockey napoved: 2:3

Foto: AlpsHockeyLeague

Glede na napoved pričakujemo, da se bodo v polfinale uvrstili: HK SŽ Olimpija, HDD SIJ Acroni Jesenice, HC Pustertal in Cortina.

Če bi imel čarobno palico, bi imeli na Jesenicah en, enoten in močan klub in bi igrali v ICE HL!

Peter Bohinec je pred slabim letom prevzel vodenje članskega jeseniškega hokeja. Navkjub COVID 19 je z ekipo zavihal rokave – sanira pretekle dolgove in išče možnosti za napredek hokeja na Jesenicah. Naš sogovornik izkazuje veliko željo in kot rojenemu Jeseničanu mu hokej pomeni ogromno.

Foto: HDD SIJ Acroni Jesenice

G. Bohinec, še malo in bo 1 leto odkar ste postali predsednik HDD Jesenice. Kako ocenjujete svoje delo?

Po osmih mesecih dela v HDD Jesenice težko ocenjujem svoje delo. Glede na Covid epidemiološko situacijo in ne razumevanje države, ki nima posluha za klubske športe se trudim po svojih najboljših močeh, da klub ohranimo pri življenju in igralcem omogočamo odlične pogoje za delo in razvoj.

Pred prevzemom predsedniškega mesta niste imeli izkušenj z vodenjem športnih organizacij, imate pa veliko izkušenj iz gospodarstva. Kakšen je vaš pogled na stanje slovenskega članskega klubskega hokeja? Kje so možnosti za napredek? Kje so pasti?

Znanje in izkušnje, katerega sem pridobil v vseh letih službovanja mi pri vodenju športne organizacije zelo pomagajo. Stanje slovenskega hokeja je primerno finančnim vložkom. Lahko smo zadovoljni, da v klubih deluje veliko prostovoljcev in volonterjev, ki skrbijo za nemoteno delovanje. Za preskok na višjo raven delovanja pa bi slovenski klubi morali prejemati višje finančne vložke, saj ima povprečna ekipa v ICHL večji letni proračun kot vsi slovenski klubi skupaj. Možnosti za napredek vidim predvsem v večjem vlaganju v slovenski hokej in njegovi promociji. Glavna past pa je, da ambicije in želje po uspehu ne presegajo realnih finančnih zmožnosti.

Po naših informacijah ste ob prihodu zavihali rokave – ter v klubu uredili stvari tako s pravnega kot organizacijskega vidika. Tudi tekoče poslovanje je stabilno. Kako ocenjujete stanje v HDD Jesenice? Kakšno je stanje dolga, ki je nastal pred vašim prihodom?

Stanje v HDD Jesenice je stabilno. Delujemo po poslovnem načrtu, ki je bil sprejet na začetku sezone. Zaradi specifične sezone, ko ni v dvorani gledalcev ima klub ogromno izzivov, katere bolj ali manj uspešno rešujemo sproti.

Trenutno zasedate visoko drugo mesto v Alpski hokejski ligi. Apetiti navijačev rastejo z vsako tekmo. Kateri so vaši cilji v letošnji sezoni ? In kakšne cilje imate v naslednjih sezonah?

Ekipa je v dosedanjem delu sezone z osvojitvijo pokala Slovenije in doseženim drugim mestom po rednem delu AHL presegla rezultatska pričakovanja kluba. Naš cilj in moto je rasti in napredovati iz tekme v tekmo. Fantje pokazali veliko pripadnost, borbenost zato verjamem, da bomo v končnici trd oreh za vse naše nasprotnike. V finalu državnega prvenstva Slovenije je cilj HDD Jesenic vedno in samo zmaga!

Foto: HDD SIJ Acroni Jesenice

V preteklih tednih smo brali, da ste skoraj prekinili sodelovanje z Marcelom Rodmanom. Na koncu ste se dogovorili za znižanje njegove pogodbe in odhod po koncu sezone. Kaj je šlo narobe?

Znotraj vsake organizacije prihaja do različnih mnenj in različnih pogledov. Zadevo smo rešili znotraj kluba in naš fokus je usmerjen v nadaljevanje sezone. Moj pogled in delo sta usmerjena v prihodnost kluba, zato želim pogrevati zaključenih zadev iz preteklosti.

Večina hokejskih sredin oz. klubov ima na enem mestu vse selekcije od članov do malčkov – na Jesenicah pa imate HDD SIJ Acroni Jesenice s članskim moštvom in Hidria Jesenice – s članskim moštvom in mlajšimi selekcijami – kakšen je vaš pogled glede hokejske prihodnosti na Jesenicah? Združitev klubov ali vzpostavitev lastne hokej šole?

Dva kluba v isti dvorani sta za pridobivanje sponzorjev velik problem. Želim si enotnega delovanja in močnih ter uspešnih Jesenic.

Kakšen je proračun vašega kluba?

Proračun za sezono 2020/21 znaša 500.000 EUR. (opp. izpad prihodkov vstopnic in zmanjšanja sponzorstev zaradi Covid-19)

Kako močno je COVID 19 zadel delovanje vašega kluba?

HDD Jesenice so znane po veliki podpori navijačev iz celotne Slovenije. Igralci izredno pogrešajo polne in glasne tribune. Za sam klub pa trenutna situacija pomeni izpad dohodka v znesku 120.000 EUR iz naslova prodanih vstopnic.

Kakšen je vaš pogled na HZS? Mislite, da bi HZS moral bolj aktivno razvijati slovenske klube in bolj aktivno pomagati klubom v tej res krizni situaciji? Bi morda pričakovali več tudi od Vlade RS?

Trenutno sem premalo časa vpet v delovanje slovenskega hokeja. Vsakodnevne obveznosti na klubski ravni mi niso dopustile, da bi si ustvaril celotno sliko o delovanju HZS. Od Vlade RS bi pričakoval več razumevanja in pomoči v času epidemije.

Kako gledate na Olimpijo…rivali ali sovražniki? S predsednikom Olimpije se poznata že dlje časa – kakšen je vajin odnos?

Na HK SŽ Olimpija vedno gledam kot na rivale. S predsednikom sva dolgoletna prijatelja.

Kaj dela predsednik hokejske organizacije ? Kako poteka dan predsednika HDD Jesenice?

Skrbeti za nemoteno delo kluba mi vzame veliko časa. Delo je predvsem usmerjanje sodelavcev za delovanje kluba.

Če bi imeli čarobno palico, bi…

Bi imeli na Jesenicah en enoten in močan klub. Igrali bi v ICHL s slovenskim igralci. Poleg tega pa bi še vsaj dva slovenska kluba igrala na nivoju AHL.

Vaš najljubši klub v Sloveniji, Evropi, v NHL?

V NHL je najboljši LA Kings. V Evropi pa navijam za vse klube v katerih uspešno nastopajo slovenski igralci. Najboljši pa brez dvoma HDD Jesenice.

Vaš najljubši hokejski spomin?

Prav gotovo je najlepši spomin v vlogi predsednika je osvojitev prve lovorike to je Pokala Slovenije.

Najljubša knjiga, avtomobil in pijača?

Najljubša knjiga je Hemingwayev Starec in morje. Glede na trend, razvoj in ekologijo prisegam na električne avtomobile. Pijača pa Coca Cola Zero.

Imamo majhno hokejsko sredino, a v vseh klubih velik potencial!

Dejan Kontrec je nedvoumno človek, ki pušča ogromen pečat v slovenskem hokeju. Kot igralec je dosegal izjemne rezultate. Tudi ko je prevzel funkcijo Generalnega sekretarja na HZS v izjemno težkih časih je z vztrajnostjo premikal zvezo na mesto, ki ji pripada. Velja za osebo, ki vedno ko lahko poizkuša najti kompromise.

G. Kontrec, že kar nekaj časa ste generalni sekretar HZS. Kako ocenjujete svoje delo v celotnem obdobju?

Vedno je težko ocenjevati svoje delo. Kot športnik sem bil vajen, da za oceno stojijo rezultati in na HZS smo v tem obdobju dosegli kar nekaj izjemnih rezultatov po športni plati. Še bolj sem pa ponosen, da smo navkljub zelo težki finančni situaciji, ki je bila ko sva z Matjažem Rakovcem prišla na HZS, zvezo finančno stabilizirali. Ob tem pa s finančnimi vložki preko pravilnika o razvojni podpori pomagali vsem Slovenskim hokejskim klubom.

Kako ocenjujete stanje slovenskega hokeja? Kje so možnosti za napredek? Kje so pasti?

Ves slovenski šport in s tem tudi hokejski klubi so pred velikimi izzivi, ampak mislim, da so klubi tudi zaradi pomoči HZS veliko bolj stabilni kot so bili ob krizi leta 2010 in da bodo razmere, ki so nas doletele zaradi Covida lažje preživeli. Po uspehu Slovenske reprezentance v Sočiju in kasneje v Koreji smo imeli velik vpis otrok v hokejske šole, skupaj s klubi veliko vlagamo v razvoj strokovnega kadra, ki po mojem mnenju glede na pogoje dela zelo dobro. Menim da so možnosti za napredovanje predvsem v tekmovanjih, kvalitetnejših ligah, žal pa je to povezano tudi s finančnimi vložki in tukaj so lahko tudi pasti, če so želje zveze ali klubov prevelike.

Ob začetku nastopa funkcije v HZS so bili turbolentni časi za slovenski hokej. Sedaj zveza deluje urejeno. Tudi tekoče poslovanje je stabilno. Katero obdobje je bilo za vas najtežje?

Daleč najtežje je bilo na začetku. Leta 2010 je imela zveza velik finančni minus. Enako stanje je bilo v naših dveh največjih klubih. Takšna situacija je nastala zaradi ekonomske krize, posledično so sledile odpovedi ali veliko zmanjšanje sponzorskih pogodb. Banke niso bile pripravljene podaljševati kreditov, tako da je bilo res težko. Ti časi morajo biti opozorilo tako zvezi kot klubom.

Slovenski reprezentančni hokej je v preteklosti dosegal odlične rezultate, navkljub infrastrukturi in relativno majhnem številu bazena igralcev, sedaj je v javnosti prisoten občutek, da stagniramo. Je temu res tako?

Dosegal je ne samo odlične, temveč izjemne rezultate. Po Olimpijskih igrah v Sočiju je bil prisoten isti občutek in smo se nato po izjemnih predstavah v Minsku uvrstili na OI v Pjongjang. Sedaj že nekaj sezon naša kluba zelo dobro nastopata v Alpski hokejski ligi, Olimpija pa je bila ravno potrjena tudi kot novi član ICE Hoceky league. Letos avgusta bo na kvalifikacijah za OI v Oslu spet možnost za izjemen rezultat. Take občutke (da stagniramo) lahko preprečiš samo z rezultati, pa še to žal ne vedno.

Foto: HZS

Kakšni so cilji z reprezentanco v različnih selekcijah?

Cilji reprezentanc v različnih selekcijah so, da pripravimo kar se da dobre pogoje za njihov razvoj. Tako bodo kasneje v članski reprezentanci pripravljeni za tekmovanja na najvišjem nivoju.

Olimpijo so sprejeli v ICE HL – je to za slovenski hokej prava pot?

Iz vidika razvoja hokeja in igralcev sigurno. Seveda si želimo, da bi temu sledile tudi Jesenice. Moramo biti tudi zelo previdni in ne smemo ponoviti istih napak tako v kadrovskem kot finančnem smislu. Padec je namreč zelo boleč in povratek zelo težak in dolgotrajen.

Alpska liga – kakšen bo vpilv odhoda Pustertala in Olimpije v ICE HL? Se res Alpski ligi priključujeta še 2 mladinski moštvi?

Za AHL – katere smo ustanoviteljice tri zveze in kjer imajo Italijani in Avstrijci možnost vsak po deset (10) klubov, HZS pa pet (5), smo predvsem mi (HZS) in tudi Italijani opozarjali, da je vsaka zveza odgovorna kakšne klube sprejemamo v ligo. AHL ligo smo ustanovili kot dober kompromis med kvaliteto in finančnimi zahtevami ter, da bo liga zanimiva tako za navijače kot tudi sponzorje in medije. Letošnja sezona je še enkrat pokazala, da so razlike prevelike. Tako, da se obetajo določene spremembe.

Prvaki Alpske hokejske lige. Foto: Alps hoceky league

Predsednik Olimpije je v nekem intervjuju lansko leto omenjal smiselnost ustanovitve nove lige z najboljšimi Italijanskimi, Slovenskimi, Madžarskimi moštvi? Vaše mnenje?

Tudi to je ena od možnosti, če na Avstrijski strani o spremembah v AHL ne bi bilo posluha. O tem smo se tudi že pogovarjali s predstavniki Madžarske zveze. Težava pri takšni ligi je predvsem v visokih stroških potovanj. Rešitev tukaj vidim edino, če bi bile dve skupini – recimo Alpska in Panonska in bi bil sistem temovanja takšen, da bi čimbolj oklestili stroške potovanj.

2 slovenska kluba v ICE HL in 4 v Alpski ligi. Realnost ali sanje?

Če bi me to vprašali po bankrotu Jesenic in kasneje Olimpije, ko mi je direktor lige Feichtinger v jezi rekel, da glede na slabe izkušnje s slovenskimi klubi liga ne bo več sodelovala bi rekel, da je to znanstvena fantastika. Zdaj so sanje dovoljene.

Kako bi razvijali slovenske klube? V katerih sredinah je največji potencial?

Imamo majhno hokejsko sredino, ampak v vseh klubih je velik potencial. To nenazadje dokazujejo igralci, ki igrajo v tujini in tudi igralci Olimpije in Jesenic, ki prihajajo iz različnih slovenskih klubov.

Kako močno je COVID 19 zadel HZS in kako slovenske klube ?

Posledice bodo. Kako močne je sedaj, ko še ni konec pandemije težko reči. Mislim pa, da bomo ob dobrem sodelovanju s klubi tudi to uspešno prebrodili.

Bi po vašem mnenju HZS lahko bolj pomagala klubom v tej situaciji ?

Kot sem že povedal. Zveza še vedno pokriva dolgove iz preteklosti. Poleg tega so nam že drugo leto odpovedali SP v Ljubljani, kar bi predstavljal velik vir prihodkov, ki bi jih kot razvojno podporo vložili v klube. Navkljub temu bomo tudi letos klubom finančno pomagali.

Kaj dela generalni sekretar HZS ? Kako poteka vaš dan ?

Na HZS sem prišel predvsem kot športni direktor, ampak sem se moral že na samem začetku poleg športnega dela ukvarjati predvsem s finančnim. Te so pogoj, da lahko realiziraš svojo vizijo. S tega področja sem opravil tudi dodatno izobraževanje. Temu primerno poteka tudi moj dan – planiranje in slalomiranje med financami in športnim delom ter med željami in realnostjo. Zadnje čase pa opravim tudi veliko ZOOM konferenc.

Če bi imeli čarobno palico, bi…

Bi naredil veliko stvari. Za začetek bi izbrisal Covid-19 …. pa je žal nimam.

Vaš najljubši klub v Sloveniji, Evropi, v NHL ?

Slovenska hokejska reprezentanca in vsi klubi v tujini v katerih nastopajo slovenski hokejisti.

Vaš najljubši hokejski spomin (kot igralec in kot generalni sekretar)?

Kot igralec prvi nastop v elitni deviziji na Švedskem. Kot Generalni sekretar Olimpijske igre v Sočiju.

Najljubša knjiga, avtomobil in pijača?

Gabriel Garcia Marquez – Ljubezen v času kolere.
Najljubšega avtomobila nimam. Najraje se vozim s kolesom ter zelo rad veliko hodim in tečem.
Kava s spenjenim mandljevim mlekom.

Večni derbi #510 in #511

509 odigranih večnih derbijev. 241 zmag Jesenic in 239 zmag Olimpije

V sredo 3.3.2021 in torek 9.3.2021 bosta odigrana nova večna derbija med Olimpijo in Jesenicami. To bosta 510. in 511. tekmi med velikimi rivali. Do sedaj je bilo odigranih 509 tekem – 241 krat so zmagale Jesenice, 239 pa Olimpija. Ostalo se bili remiji – zadnji v tej sezoni ko je bilo v Podmežakli 2:2. Oba derbija, ki si sledita v manj kot tednu dni bosta zagotovo zelo zanimiva, saj obe ekipi suvereno nastopata v Alpski hokejski ligi. Z gotovostjo pa bosta derbija skoraj sigurno določila, katero moštvo bo končnico začelo iz prvega mesta in katero iz drugega. O samih derbijih je bilo v preteklosti veliko napisanega, zato smo se odločili, da bomo tokrat naredili “head to head” primerjavo obeh moštev.

Trenutna uvrstitev na lestvici in % osvojenih točk

HK SŽ Olimpija zaseda 1.mesto na lestvici Alpske hokejske lige z osvojenimi 70 točkami v 25 tekmah. Olimpija je torej osvojila 93,33% točk v letošnji sezoni. Ekipi Olimpije močno diha za ovratnik ekipa HDD SIJ Acroni Jesenice, ki je na 2.mestu z 64 točkami in ima odstotek osvojenih točk 92,75. Razlika med obojimi je manj kot 1%.

Foto: HK SŽ Olimpija

Napad, strelska učinkovitost in obramba ekip

V celotni sezoni Alpske hokejske lige je moštvo Olimpije izjemno učinkovito. Zadeli so kar 155 krat (skoraj 50 golov več od drugih Jesenic), kar jih uvršča na 1.mesto po doseženih golih. Strelska učinkovitost pri Olimpiji 11,41% jasno pove, da so najučinkovitejša ekipa lige.

Jeseničani so dosegli 107 golov, kar jih uvršča na drugo mesto v ligi. S strelsko učinkovitostjo 10,58% pa so uvrščeni na 4.mesto v Alpski hokejski ligi.

Ekipa Olimpije ima ob tako učinkovitem napadu tudi najboljšo obrambo v ligi. Prejeli so le 51 golov. Razlika med prejetimi in danimi goli pa znaša rekordnih +104 golov. Jeseničani so prejeli skupaj 60 golov, kar jih uvršča na drugo mesto lige z doseženo razliko v golih + 47.

Foto: HDD SIJ Acroni Jesenice

Power play (PP) in Penalty killing (PK)

Kar se tiče realizacije PP imamo večkrat občutek, da naši ekipi nista najbolj učinkoviti. Dejstva pa kažejo nasprotno.V tej prvini so uspešnejši Jeseničani, ki so na 3.mestu lige s 24% izkoristkom PP. Ljubljančani pa so s 23,4% izkoristkom PP na 5.mestu lige.

V kategoriji PK moštvo Olimpije zaseda 1.mesto v ligi in je ubranilo, kar 89,1% vseh nasprotnih PP, dočim je moštvo Jesenic z 77,2% ubranjenih PP zgolj na 11.mestu lige.

Glede na to, da so PP in PK ključnega pomena smo pogledali tudi koliko izključitev imata moštvi v povprečju na tekmo.

Izključitve

Igralci Olimpije so imeli do sedaj 10,2 minuti na tekmo igralca manj na ledu. Medtem pa so imeli Jeseničani 9 minut igralca manj na ledu.

Vratarja

Po lanskem odhodu Žana Usa na Jesenice so pri Olimpiji zavihali rokave in pripeljali odličnega vratarja Paavo Holsa iz Finske. Paavo Holsa kraljuje na lestvici vratarjev Alpske hokejske lige z 94,4% obranjenih strelov in s petimi doseženimi “shutouti”. Žan Us pa je trenutno na 4.mestu z 92,6% obranjenih strelov.

Poškodbe

HK SŽ Olimpija (7)

Mark Čepon (odsoten do konca sezone), Gal Koren (odsoten do konca sezone), Mark Sever, Miha Zajc, Žiga Pešut, Anej Kujavec, Martin Bohinc.

HDD SIJ Acroni Jesenice (1)

Andrej Tavželj – vrnitev predvidoma konec marca.

Forma

Ekipa Jesenic je postavila rekord letošnje Alpske lige z 12.zaporednimi zmagami. Serijo zmag so prekinili s porazom 1:2 proti Cortini. Po tej tekmi so nato odpravili Salzburg 2, ter Rittner Buam in Asiago. S tem, da so imeli proti slednjim dvem izrazite težave na domačem ledu v prvih tretjinah. Obe tekmi so otvorili z 0:2, obe tekmi pa so nato obrnili z vztrajno igro v svojo korist.

Olimpija po zamenjavi trenerja igra drugače, predvsem ne več brezglavo. Tekme še vedno napadalno dominirajo in so sedaj v seriji 7.zaporednih zmag. Po pogovorih z igralci je jasno razvidno, da želijo izenačiti in v končnici preseči niz Jeseničanov.

Zaključek

Statistika in igralska imena govorijo v prid Olimpije. Kot se je izkazalo že večkrat v preteklosti pa derbije ne odločajo statistika ali imena, temveč naboj, sreča, borbenost, ter tisti trenutek navdiha, ki ekipo prevzame.

Zagotovo bomo spremljali izjemni hokejski predstavi saj je vložek obeh ekip izjemen!

“Želimo se priključiti Alpski ligi”

Gorazd Drinovec je športni direktor HK Triglav Kranj. Močno je vpet v delovanje HZS, kjer je bil več let selektor mlajših selekcij in z njimi dosegal odlične rezultate. Sedaj je kot Predsednik strokovnega sveta HZS eden izmed najpomembnejših oseb pri razvoju slovenskega hokeja. Kdor ga pozna ve, da Gorazd za hokej živi.

G.Drinovec, kako kot dolgoletni hokejski delavec in zanesnjak gledate na slovenski članski klubski hokej?

Slovenski članski klubski hokej je razdeljen na dva dela, kjer sta Olimpija in Jesenice kot edina kluba, ki s članskim moštvom delujeta popolnoma profesionalno in pa ostali klubi, ki imajo članske ekipe sestavljene z nekaj starejšimi in nekaj mlajšimi igralci. Olimpija je trenutno stabilizirala finančne zadeve in je na pravi poti, da se priključi v profesionalno avstrijsko ligo. Jesenice v kolikor imam prave podatke zaenkrat še nimajo dovolj denarja, da bi sledili Olimpiji in priključitvi v profesionalno avstrijsko ligo in bodo po vsej verjetnosti še kakšno leto v AHL tekmovanju.
Vsi ostali klubi delujejo popolnoma amatersko, v katerih so igralci v večini bivši reprezentanti do 18 ali 20 let, kateri so se usmerili v študij ali službo in imajo radi šport, katerega resnično obvladajo. Tem starejšim se priključujejo mladi perspektivni igralci in ekipe dosegajo nek nivo tekmovanja, kateri bi bil lahko višji ob vsaj polprofesionalnem pristopu kateremu smo priča v večini klubov v AHL tekmovanju.

Kje vidite možnosti za napredek članskega hokeja ? In kje moramo biti pri razvoju previdni?

Usmeritev, katero smo na strokovnem svetu na HZS že obravnavali je, da bi Slovenija imela dva popolnoma profesionalna kluba v trenutno poimenovani ICE HOCKEY LEAGUE preostali klubi pa bi igrali v Alpski ligi . Za dosego tega cilja so v prvi meri potrebna večja finančna sredstva do katerih pa bi prišli s pomočjo vlade RS, katera bi morala dati večjo podporo hokeju na ledu in spremeniti davčno zakonodajo, da bi tudi kolektivni šport lahko zaživel.
Trenutno imamo v Sloveniji dober sistem tekmovanja, kjer se lahko mladi igralci razvijajo, saj naši najboljši igralci v večini igrajo v dveh starostnih kategorijah in imajo s tem večje število tekmovanj. Velika previdnost mora biti pri odhodih premladih igralcev v tujino, kjer jim novo okolje ne ponuja primernega razvoja. Mladi igralci naj hodijo v tujino v okolja, kjer se jim v popolnosti posvetijo in mu nudijo resnično vrhunske pogoje za nadaljnji razvoj, tukaj predvsem mislim pravilna usmeritev v trenažni proces in primerna igralna minutaža v vseh situacijah hokejske igre.

Triglav je stabilen klub. Kakšne cilje imate v naslednjih letih ? Morda Alpska liga?

Hokejski klub Triglav je bil s podrtjem drsališča na veliki preizkušnji in z veliko požrtvovalnostjo staršev in hokejskih zanesenjakov nam je uspelo prebroditi težko 5 letno obdobje. S pridobitvijo sedanjega drsališča smo si zadali dva cilja in to sta podvojitev članstva kluba in stabilizirati člansko ekipo. Članstvo se je več kot podvojilo, članska ekipa pa dosega najboljše rezultate v vsej zgodovini delovanja kluba. V nadaljevanju pa želimo kvalitetno delo z mladimi nadaljevati in ustvarjati čim več bodočih reprezentantov. Glede na uspešnost članske ekipe si želimo korak naprej s priključitvijo v AHL tekmovanje, kar pa je tudi povezano s finančnim vložkom.

Znano je da zelo dobro delate z mladimi selekcijami. Kako zgleda Triglav v številkah (število otrok, trenerjev, članov)? Kaj si želite od MO Kranj, HZS, Vlade RS, da bi lahko vašo organizacijo dvignili na višji nivo?

V Hokejskem klubu Triglav je trenutno 210 aktivnih igralcev in igralk s katerimi se ukvarja 9 trenerjev od tega trije z zaključeno Fakulteto za šport.
HZS v zadnjem obdobju deluje transparentno in kvalitetno predvsem v finančnem in enakovrednem odnosu do vseh klubov, zato si želim da tudi v prihodnosti tako ostane.
Od MOK pričakujem v nadaljevanju, da aktivno in pospešeno deluje v smeri izgradnje novega prepotrebnega drsališča za nadaljnje kvalitetno delo Hokejskega in Drsalnega kluba v Kranju.
Od vlade RS pa pričakujem večjo podporo hokeju na ledu in da končno naredi premike v davčni zakonodaji, kjer bi lahko s spremembo, odločilno pomagala, da bi se klubi lahko razvijali in bili primerljivi vsaj s sosednjimi državami, kjer je pomoč sponzorjev izdatnejša.

Gorazd Drinovec

Kakšen proračun imate za člansko ekipo in kakšen delež zastopa članska ekipa v celotnem klubu?

Hokejski klub Triglav članskim igralcem zagotavlja vso opremo in palice za treniranje in igranje na tekmah, žal pa ima premalo sredstev, da bi igralcem lahko ponudili finančne nagrade. V klubu zagotavljamo pokrivanje vseh stroškov povezanih s treniranjem in tekmovanjem in se nekoliko razlikujejo od sezone do sezone, ampak ocena proračuna za člansko ekipo je med 50.000 in 60.000 €.

Kako kaže z novim hokejskim centrom v Kranju?

S prihodom župana Matjaža Rakovca so se začele stvari premikati v pravo smer. Trenutno je v zaključni fazi urejanje razmer s sedanjo dvorano, saj se že 12 let ukvarjamo s problemi te obstoječe dvorane. Za graditev nove dvorane potekajo pogovori o primernem zemljišču in tudi z vlagatelji. V naslednjih dveh letih naj bi se bo pridobila vsa potrebna dokumentacija in zemljišče za izgradnjo drsališča, potem pa bi lahko pričeli s samo izvedbo gradnje drsališča.

Kaj so naloge športnega direktorja ?

V Hokejskem klubu Triglav je vloga športnega direktorja predvsem oblikovanje in usklajevanje dela na strokovnem, kadrovskem in tudi poslovnem področju v okvir katerega sodi tudi pridobivanje sponzorskega denarja.

Kako poteka vaš dan ?

V dopoldanskem času opravljam pisarniška dela povezana s pridobivanjem morebitnih sponzorjev, potem sem preko sredine dneva nekje v domačem okolju in na koncu pozno popoldan se odpravljam na trening. V kolikor imam nekaj prostega časa pa izkoristim za rekreacijo sprehodi, hoja v hribe, smučanje, tenis, namizni tenis…

Če bi imeli čarobno palico – bi…

S čarobno palico bi zgradil spodobno drsališče, ki si ga Hokejski klub Triglav z več kot 50 letno tradicijo vrhunskega delovanja, več kot zasluži.

Najljubši klub v Sloveniji, Evropi, Ameriki ?

Najljubši klub v Sloveniji in Evropi je seveda Triglav v svetovnem merilu pa navijam za Los Angeles Kingse.

Vaš najljubši hokejski spomin ?

Teh spominov je veliko in če že moram izpostaviti bi izpostavil osvojitev naslova državnih prvakov ekipe Triglava do 20 let.

Najljubša knjiga, znamka avtomobila, hrana, pijača?

Pod svobodnim soncem, Toyota, orada in kozarec dobrega vina

Stanje članskega klubskega hokeja

Slovenski klubi so tekom samostojne Slovenije doživljali vzpone in padce. Najhujše v zadnjih 10 letih ko sta oba najtrofejnejša kluba propadla in za seboj pustila več miljonske dolgove. Ostali klubi pa so tako ali tako več ali manj prepuščeni na životarjenje in zanesnjaštvo lokalnih ljubiteljev hokeja. Na pogorišču bankrotiranih klubov sta zrastla nova kluba, vsa ostala hokejska okolja pa imajo svoje članske ekipe. Navkljub vsemu slovenski hokej dosega zavidljive rezultate. Slovenske ekipe so v samem vrhu Alpske hokejske lige (ki jo je Olimpija osvojila) kot tudi v IHL. Reprezentanca pa je tako ali tako vedno na meji skupine A. Vseeno imam občutek, da se bo zadnjih 10 let še kako poznalo v razvoju hokeja – zato sem prepričan, da mora Slovenija imeti vsaj 1 predstavnika v ICE HL in vsaj 4 v Alpski hokejski ligi.

HDD SIJ ACRONI JESENICE – po neslavnem propadu po sezoni 11/12 je HZS zavihala rokave in ustanovila Team Jesenice, ki se je nato s pomočjo HZS in lokalnih zanesnjakov preoblikoval v HDD Jesenice. Pod tem imenom so prvič tekmovali v sezoni 14/15. Klubu je od začetka do te sezone predsedoval Anže Pogačar, letos pa ga je nasledil Peter Bohinc. V času od ustanovitve so osvojili 3 naslove DP, 2 naslova Pokal Slovenije in se 3 krat uvrstili v polfinale Alpske lige. V sezoni 20/21 so v samem vrhu vseh tekmovanj in glede na formo, ter ekipo napovedujejo močan boj za osvojitev vseh lovorik. Imajo pa na Jesenicah iz leta v leto težave s finančno konstrukcijo: kot je povedal predsednik Bohinc imajo okoli 120.000 EUR starega dolga, ki ga iz tekočih prilivov ne morejo poplačati. Drug problem Jesenic je, da imajo samo člansko moštvo in s tem nimajo zaledja v razvoju mladih igralcev. Vse mlajše selekcije na Jesenicah so pri klubu z rivalskim vodstvom HK Hidria Jesenice. Po mojem mnenju bi za dolgoročno uspešnost morali konsolidirati oba kluba v enega. Na žalost pa imam občutek, da tekmujejo v tem kako bodo uničili HDD, da dosežejo svoje kratkoročne interese.

HK SŽ OLIMPIJA – po propadu HDD Olimpije, ki je zadnjič obstajal v sezoni 16/17, se je na pobudo župana Jankoviča v HK Olimpija dodalo člansko moštvo. HK Olimpija je bila ustanovljena 2004 in je imela v svoji strukturi predvsem vse mlajše selekcije. S člansko ekipo je predsedniško mesto prevzel Miha Butara. Pred tem je klubu predsedoval Tomaž Vnuk. V dobrih treh sezonah je Olimpija osvojila Alpsko ligo, 2 pokala Slovenije in 1 naslov DP. Pred sezono 20/21 se je klub tako organizacijsko kot kadrovsko okrepil in napovedal naskok na ICE HL. V sezoni so zamenjali 2 trenerja in pripeljali verjetno najboljšega trenerja, ki je kdarkoli nastopil v Sloveniji – Raima Summanena. Najbolj pozitivno med vsem je, da so začeli veliko vlagati v infrastrukturo in razvoj mladih – ki dolgo let ni bil na primernem nivoju.

HK Slavija jr. – Na žalost tako kot povsod so Slavijo pretresala preoblikovanje klubov, “sovražni prevzemi” s strani ekip staršev, ipd. Zdi se, da je predsednik kluba Samo Marc uspel klub stabilizirati in vzpostaviti dober model razvoja mladinskega hokeja z dobrimi trenerji. Navkljub temu Slaviji manjka za napredek nastopanje v Alpski ligi. Po govoricah sodeč obstaja možnost ustanovitve Team Ljubljana, ki bi nastopala v Alpski ligi v kolikor gre Olimpija v ICE HL.

HK Triglav Kranj – Triglav je bolj kot ne stalnica na slovenskem. Pod taktirko Gorazda Drinovca so vzpostavili dobro šolo, ki producira relativno dobre igralce mladih selekcij. Seveda jim manjka nova dvorana, ki bo po besedah župana in predsednika HZS kmalu stala v Kranju, ter tekmovanje v višji ligi kot IHL.

HKMK BLED – Nekdaj zelo uspešna članska ekipa, ki je pod sponzorstvom Sportine resno zamajala primat Jesenic in Olimpije na slovenskem. Poznavalci pravijo, da sta edinkrat v zgodovini Jesenice in Olimpija stopila skupaj takrat ko je bilo potrebno nagajati Bledu. Tudi tukaj je šel predhodni klub HDD Bled v maloro – sedanji pa bolj ali manj zaseda spodnji del lestvice državnega prvenstva. Zanimivost je, da z Bled brani tudi najboljša slovenska vratarka Pia Dukarič.

HK Maribor – Mariborski klub ima veliko potenciala. Njihove mlajše selekcije so uspešne na mednarodnih tekmovanjih. Do letošnje sezone pa je članska ekipa životarila. S prihodom Mitje Robarja se stvari v Mariboru premikajo na bolje. Priprljal je kar nekaj igralcev in letos so solidno odigrali sezono. Maribor ima verjetno največ potenciala za razvoj močnega hokejskega središča – veliko mesto, bližina Graza, ipd. Z veseljem bom spremljal ali bo Robarju uspelo zgodbo potegniti na višji nivo.

HK True Celje – v Celjskem klubu so ustvarili kar nekaj reprezentantov. Dolgo časa vmes so bili brez članske ekipe – nato pa je Roku Rojšku uspelo tudi to. Težava Celja je, da delujejo v okolju z močnim rokometnim, nogometnim, košarkaškim in atletskim klubom, kar onemogoča večji proračun. V tej sezoni so se razšli z Rojškom – novo vodstvo pa je pripeljalo veliki okrepitvi David Rodman je postal glavni trener, Sabahudin Kovačevič pa njegov pomočnik. Glede na govorice se jim bo pridružil tudi Marcel Rodman, ki zaključuje svojo zgodbo na Jesenicah.

HD Jesenice Mladi – klub, ki bdi nad vzgojo vseh jeseniških igralcev. Klub vodi Miha Rebolj, nad razvojem igralcev v vseh selekcijah pa Gaber Glavič. V letošnji sezoni zagotovo niso zadovoljni z rezultati – boljše so dosegali v prejšnjih sezonah. So pa letos klub organizacijsko okrepili in verjamem, da bodo v prihodnosti želeli prevzeti tudi primat v članskem hokeju na Jesenicah.

Kot vidimo je možnosti za razvoj hokeja zelo velik. Vsi omenjeni klubi bi morali s podporo HZS prepričati lokalna okolja, da investirajo v hokej – navsezadnje gre za nacionalni šport, kjer se je že večkrat pokazalo, da znamo napolniti dvorane in organizirati hokejska romanja v druge države.

V.T.