Imamo majhno hokejsko sredino, a v vseh klubih velik potencial!

Dejan Kontrec je nedvoumno človek, ki pušča ogromen pečat v slovenskem hokeju. Kot igralec je dosegal izjemne rezultate. Tudi ko je prevzel funkcijo Generalnega sekretarja na HZS v izjemno težkih časih je z vztrajnostjo premikal zvezo na mesto, ki ji pripada. Velja za osebo, ki vedno ko lahko poizkuša najti kompromise.

G. Kontrec, že kar nekaj časa ste generalni sekretar HZS. Kako ocenjujete svoje delo v celotnem obdobju?

Vedno je težko ocenjevati svoje delo. Kot športnik sem bil vajen, da za oceno stojijo rezultati in na HZS smo v tem obdobju dosegli kar nekaj izjemnih rezultatov po športni plati. Še bolj sem pa ponosen, da smo navkljub zelo težki finančni situaciji, ki je bila ko sva z Matjažem Rakovcem prišla na HZS, zvezo finančno stabilizirali. Ob tem pa s finančnimi vložki preko pravilnika o razvojni podpori pomagali vsem Slovenskim hokejskim klubom.

Kako ocenjujete stanje slovenskega hokeja? Kje so možnosti za napredek? Kje so pasti?

Ves slovenski šport in s tem tudi hokejski klubi so pred velikimi izzivi, ampak mislim, da so klubi tudi zaradi pomoči HZS veliko bolj stabilni kot so bili ob krizi leta 2010 in da bodo razmere, ki so nas doletele zaradi Covida lažje preživeli. Po uspehu Slovenske reprezentance v Sočiju in kasneje v Koreji smo imeli velik vpis otrok v hokejske šole, skupaj s klubi veliko vlagamo v razvoj strokovnega kadra, ki po mojem mnenju glede na pogoje dela zelo dobro. Menim da so možnosti za napredovanje predvsem v tekmovanjih, kvalitetnejših ligah, žal pa je to povezano tudi s finančnimi vložki in tukaj so lahko tudi pasti, če so želje zveze ali klubov prevelike.

Ob začetku nastopa funkcije v HZS so bili turbolentni časi za slovenski hokej. Sedaj zveza deluje urejeno. Tudi tekoče poslovanje je stabilno. Katero obdobje je bilo za vas najtežje?

Daleč najtežje je bilo na začetku. Leta 2010 je imela zveza velik finančni minus. Enako stanje je bilo v naših dveh največjih klubih. Takšna situacija je nastala zaradi ekonomske krize, posledično so sledile odpovedi ali veliko zmanjšanje sponzorskih pogodb. Banke niso bile pripravljene podaljševati kreditov, tako da je bilo res težko. Ti časi morajo biti opozorilo tako zvezi kot klubom.

Slovenski reprezentančni hokej je v preteklosti dosegal odlične rezultate, navkljub infrastrukturi in relativno majhnem številu bazena igralcev, sedaj je v javnosti prisoten občutek, da stagniramo. Je temu res tako?

Dosegal je ne samo odlične, temveč izjemne rezultate. Po Olimpijskih igrah v Sočiju je bil prisoten isti občutek in smo se nato po izjemnih predstavah v Minsku uvrstili na OI v Pjongjang. Sedaj že nekaj sezon naša kluba zelo dobro nastopata v Alpski hokejski ligi, Olimpija pa je bila ravno potrjena tudi kot novi član ICE Hoceky league. Letos avgusta bo na kvalifikacijah za OI v Oslu spet možnost za izjemen rezultat. Take občutke (da stagniramo) lahko preprečiš samo z rezultati, pa še to žal ne vedno.

Foto: HZS

Kakšni so cilji z reprezentanco v različnih selekcijah?

Cilji reprezentanc v različnih selekcijah so, da pripravimo kar se da dobre pogoje za njihov razvoj. Tako bodo kasneje v članski reprezentanci pripravljeni za tekmovanja na najvišjem nivoju.

Olimpijo so sprejeli v ICE HL – je to za slovenski hokej prava pot?

Iz vidika razvoja hokeja in igralcev sigurno. Seveda si želimo, da bi temu sledile tudi Jesenice. Moramo biti tudi zelo previdni in ne smemo ponoviti istih napak tako v kadrovskem kot finančnem smislu. Padec je namreč zelo boleč in povratek zelo težak in dolgotrajen.

Alpska liga – kakšen bo vpilv odhoda Pustertala in Olimpije v ICE HL? Se res Alpski ligi priključujeta še 2 mladinski moštvi?

Za AHL – katere smo ustanoviteljice tri zveze in kjer imajo Italijani in Avstrijci možnost vsak po deset (10) klubov, HZS pa pet (5), smo predvsem mi (HZS) in tudi Italijani opozarjali, da je vsaka zveza odgovorna kakšne klube sprejemamo v ligo. AHL ligo smo ustanovili kot dober kompromis med kvaliteto in finančnimi zahtevami ter, da bo liga zanimiva tako za navijače kot tudi sponzorje in medije. Letošnja sezona je še enkrat pokazala, da so razlike prevelike. Tako, da se obetajo določene spremembe.

Prvaki Alpske hokejske lige. Foto: Alps hoceky league

Predsednik Olimpije je v nekem intervjuju lansko leto omenjal smiselnost ustanovitve nove lige z najboljšimi Italijanskimi, Slovenskimi, Madžarskimi moštvi? Vaše mnenje?

Tudi to je ena od možnosti, če na Avstrijski strani o spremembah v AHL ne bi bilo posluha. O tem smo se tudi že pogovarjali s predstavniki Madžarske zveze. Težava pri takšni ligi je predvsem v visokih stroških potovanj. Rešitev tukaj vidim edino, če bi bile dve skupini – recimo Alpska in Panonska in bi bil sistem temovanja takšen, da bi čimbolj oklestili stroške potovanj.

2 slovenska kluba v ICE HL in 4 v Alpski ligi. Realnost ali sanje?

Če bi me to vprašali po bankrotu Jesenic in kasneje Olimpije, ko mi je direktor lige Feichtinger v jezi rekel, da glede na slabe izkušnje s slovenskimi klubi liga ne bo več sodelovala bi rekel, da je to znanstvena fantastika. Zdaj so sanje dovoljene.

Kako bi razvijali slovenske klube? V katerih sredinah je največji potencial?

Imamo majhno hokejsko sredino, ampak v vseh klubih je velik potencial. To nenazadje dokazujejo igralci, ki igrajo v tujini in tudi igralci Olimpije in Jesenic, ki prihajajo iz različnih slovenskih klubov.

Kako močno je COVID 19 zadel HZS in kako slovenske klube ?

Posledice bodo. Kako močne je sedaj, ko še ni konec pandemije težko reči. Mislim pa, da bomo ob dobrem sodelovanju s klubi tudi to uspešno prebrodili.

Bi po vašem mnenju HZS lahko bolj pomagala klubom v tej situaciji ?

Kot sem že povedal. Zveza še vedno pokriva dolgove iz preteklosti. Poleg tega so nam že drugo leto odpovedali SP v Ljubljani, kar bi predstavljal velik vir prihodkov, ki bi jih kot razvojno podporo vložili v klube. Navkljub temu bomo tudi letos klubom finančno pomagali.

Kaj dela generalni sekretar HZS ? Kako poteka vaš dan ?

Na HZS sem prišel predvsem kot športni direktor, ampak sem se moral že na samem začetku poleg športnega dela ukvarjati predvsem s finančnim. Te so pogoj, da lahko realiziraš svojo vizijo. S tega področja sem opravil tudi dodatno izobraževanje. Temu primerno poteka tudi moj dan – planiranje in slalomiranje med financami in športnim delom ter med željami in realnostjo. Zadnje čase pa opravim tudi veliko ZOOM konferenc.

Če bi imeli čarobno palico, bi…

Bi naredil veliko stvari. Za začetek bi izbrisal Covid-19 …. pa je žal nimam.

Vaš najljubši klub v Sloveniji, Evropi, v NHL ?

Slovenska hokejska reprezentanca in vsi klubi v tujini v katerih nastopajo slovenski hokejisti.

Vaš najljubši hokejski spomin (kot igralec in kot generalni sekretar)?

Kot igralec prvi nastop v elitni deviziji na Švedskem. Kot Generalni sekretar Olimpijske igre v Sočiju.

Najljubša knjiga, avtomobil in pijača?

Gabriel Garcia Marquez – Ljubezen v času kolere.
Najljubšega avtomobila nimam. Najraje se vozim s kolesom ter zelo rad veliko hodim in tečem.
Kava s spenjenim mandljevim mlekom.

One thought on “Imamo majhno hokejsko sredino, a v vseh klubih velik potencial!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: