Večni derbi #510 in #511

509 odigranih večnih derbijev. 241 zmag Jesenic in 239 zmag Olimpije

V sredo 3.3.2021 in torek 9.3.2021 bosta odigrana nova večna derbija med Olimpijo in Jesenicami. To bosta 510. in 511. tekmi med velikimi rivali. Do sedaj je bilo odigranih 509 tekem – 241 krat so zmagale Jesenice, 239 pa Olimpija. Ostalo se bili remiji – zadnji v tej sezoni ko je bilo v Podmežakli 2:2. Oba derbija, ki si sledita v manj kot tednu dni bosta zagotovo zelo zanimiva, saj obe ekipi suvereno nastopata v Alpski hokejski ligi. Z gotovostjo pa bosta derbija skoraj sigurno določila, katero moštvo bo končnico začelo iz prvega mesta in katero iz drugega. O samih derbijih je bilo v preteklosti veliko napisanega, zato smo se odločili, da bomo tokrat naredili “head to head” primerjavo obeh moštev.

Trenutna uvrstitev na lestvici in % osvojenih točk

HK SŽ Olimpija zaseda 1.mesto na lestvici Alpske hokejske lige z osvojenimi 70 točkami v 25 tekmah. Olimpija je torej osvojila 93,33% točk v letošnji sezoni. Ekipi Olimpije močno diha za ovratnik ekipa HDD SIJ Acroni Jesenice, ki je na 2.mestu z 64 točkami in ima odstotek osvojenih točk 92,75. Razlika med obojimi je manj kot 1%.

Foto: HK SŽ Olimpija

Napad, strelska učinkovitost in obramba ekip

V celotni sezoni Alpske hokejske lige je moštvo Olimpije izjemno učinkovito. Zadeli so kar 155 krat (skoraj 50 golov več od drugih Jesenic), kar jih uvršča na 1.mesto po doseženih golih. Strelska učinkovitost pri Olimpiji 11,41% jasno pove, da so najučinkovitejša ekipa lige.

Jeseničani so dosegli 107 golov, kar jih uvršča na drugo mesto v ligi. S strelsko učinkovitostjo 10,58% pa so uvrščeni na 4.mesto v Alpski hokejski ligi.

Ekipa Olimpije ima ob tako učinkovitem napadu tudi najboljšo obrambo v ligi. Prejeli so le 51 golov. Razlika med prejetimi in danimi goli pa znaša rekordnih +104 golov. Jeseničani so prejeli skupaj 60 golov, kar jih uvršča na drugo mesto lige z doseženo razliko v golih + 47.

Foto: HDD SIJ Acroni Jesenice

Power play (PP) in Penalty killing (PK)

Kar se tiče realizacije PP imamo večkrat občutek, da naši ekipi nista najbolj učinkoviti. Dejstva pa kažejo nasprotno.V tej prvini so uspešnejši Jeseničani, ki so na 3.mestu lige s 24% izkoristkom PP. Ljubljančani pa so s 23,4% izkoristkom PP na 5.mestu lige.

V kategoriji PK moštvo Olimpije zaseda 1.mesto v ligi in je ubranilo, kar 89,1% vseh nasprotnih PP, dočim je moštvo Jesenic z 77,2% ubranjenih PP zgolj na 11.mestu lige.

Glede na to, da so PP in PK ključnega pomena smo pogledali tudi koliko izključitev imata moštvi v povprečju na tekmo.

Izključitve

Igralci Olimpije so imeli do sedaj 10,2 minuti na tekmo igralca manj na ledu. Medtem pa so imeli Jeseničani 9 minut igralca manj na ledu.

Vratarja

Po lanskem odhodu Žana Usa na Jesenice so pri Olimpiji zavihali rokave in pripeljali odličnega vratarja Paavo Holsa iz Finske. Paavo Holsa kraljuje na lestvici vratarjev Alpske hokejske lige z 94,4% obranjenih strelov in s petimi doseženimi “shutouti”. Žan Us pa je trenutno na 4.mestu z 92,6% obranjenih strelov.

Poškodbe

HK SŽ Olimpija (7)

Mark Čepon (odsoten do konca sezone), Gal Koren (odsoten do konca sezone), Mark Sever, Miha Zajc, Žiga Pešut, Anej Kujavec, Martin Bohinc.

HDD SIJ Acroni Jesenice (1)

Andrej Tavželj – vrnitev predvidoma konec marca.

Forma

Ekipa Jesenic je postavila rekord letošnje Alpske lige z 12.zaporednimi zmagami. Serijo zmag so prekinili s porazom 1:2 proti Cortini. Po tej tekmi so nato odpravili Salzburg 2, ter Rittner Buam in Asiago. S tem, da so imeli proti slednjim dvem izrazite težave na domačem ledu v prvih tretjinah. Obe tekmi so otvorili z 0:2, obe tekmi pa so nato obrnili z vztrajno igro v svojo korist.

Olimpija po zamenjavi trenerja igra drugače, predvsem ne več brezglavo. Tekme še vedno napadalno dominirajo in so sedaj v seriji 7.zaporednih zmag. Po pogovorih z igralci je jasno razvidno, da želijo izenačiti in v končnici preseči niz Jeseničanov.

Zaključek

Statistika in igralska imena govorijo v prid Olimpije. Kot se je izkazalo že večkrat v preteklosti pa derbije ne odločajo statistika ali imena, temveč naboj, sreča, borbenost, ter tisti trenutek navdiha, ki ekipo prevzame.

Zagotovo bomo spremljali izjemni hokejski predstavi saj je vložek obeh ekip izjemen!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: