Stanje članskega klubskega hokeja

Slovenski klubi so tekom samostojne Slovenije doživljali vzpone in padce. Najhujše v zadnjih 10 letih ko sta oba najtrofejnejša kluba propadla in za seboj pustila več miljonske dolgove. Ostali klubi pa so tako ali tako več ali manj prepuščeni na životarjenje in zanesnjaštvo lokalnih ljubiteljev hokeja. Na pogorišču bankrotiranih klubov sta zrastla nova kluba, vsa ostala hokejska okolja pa imajo svoje članske ekipe. Navkljub vsemu slovenski hokej dosega zavidljive rezultate. Slovenske ekipe so v samem vrhu Alpske hokejske lige (ki jo je Olimpija osvojila) kot tudi v IHL. Reprezentanca pa je tako ali tako vedno na meji skupine A. Vseeno imam občutek, da se bo zadnjih 10 let še kako poznalo v razvoju hokeja – zato sem prepričan, da mora Slovenija imeti vsaj 1 predstavnika v ICE HL in vsaj 4 v Alpski hokejski ligi.

HDD SIJ ACRONI JESENICE – po neslavnem propadu po sezoni 11/12 je HZS zavihala rokave in ustanovila Team Jesenice, ki se je nato s pomočjo HZS in lokalnih zanesnjakov preoblikoval v HDD Jesenice. Pod tem imenom so prvič tekmovali v sezoni 14/15. Klubu je od začetka do te sezone predsedoval Anže Pogačar, letos pa ga je nasledil Peter Bohinc. V času od ustanovitve so osvojili 3 naslove DP, 2 naslova Pokal Slovenije in se 3 krat uvrstili v polfinale Alpske lige. V sezoni 20/21 so v samem vrhu vseh tekmovanj in glede na formo, ter ekipo napovedujejo močan boj za osvojitev vseh lovorik. Imajo pa na Jesenicah iz leta v leto težave s finančno konstrukcijo: kot je povedal predsednik Bohinc imajo okoli 120.000 EUR starega dolga, ki ga iz tekočih prilivov ne morejo poplačati. Drug problem Jesenic je, da imajo samo člansko moštvo in s tem nimajo zaledja v razvoju mladih igralcev. Vse mlajše selekcije na Jesenicah so pri klubu z rivalskim vodstvom HK Hidria Jesenice. Po mojem mnenju bi za dolgoročno uspešnost morali konsolidirati oba kluba v enega. Na žalost pa imam občutek, da tekmujejo v tem kako bodo uničili HDD, da dosežejo svoje kratkoročne interese.

HK SŽ OLIMPIJA – po propadu HDD Olimpije, ki je zadnjič obstajal v sezoni 16/17, se je na pobudo župana Jankoviča v HK Olimpija dodalo člansko moštvo. HK Olimpija je bila ustanovljena 2004 in je imela v svoji strukturi predvsem vse mlajše selekcije. S člansko ekipo je predsedniško mesto prevzel Miha Butara. Pred tem je klubu predsedoval Tomaž Vnuk. V dobrih treh sezonah je Olimpija osvojila Alpsko ligo, 2 pokala Slovenije in 1 naslov DP. Pred sezono 20/21 se je klub tako organizacijsko kot kadrovsko okrepil in napovedal naskok na ICE HL. V sezoni so zamenjali 2 trenerja in pripeljali verjetno najboljšega trenerja, ki je kdarkoli nastopil v Sloveniji – Raima Summanena. Najbolj pozitivno med vsem je, da so začeli veliko vlagati v infrastrukturo in razvoj mladih – ki dolgo let ni bil na primernem nivoju.

HK Slavija jr. – Na žalost tako kot povsod so Slavijo pretresala preoblikovanje klubov, “sovražni prevzemi” s strani ekip staršev, ipd. Zdi se, da je predsednik kluba Samo Marc uspel klub stabilizirati in vzpostaviti dober model razvoja mladinskega hokeja z dobrimi trenerji. Navkljub temu Slaviji manjka za napredek nastopanje v Alpski ligi. Po govoricah sodeč obstaja možnost ustanovitve Team Ljubljana, ki bi nastopala v Alpski ligi v kolikor gre Olimpija v ICE HL.

HK Triglav Kranj – Triglav je bolj kot ne stalnica na slovenskem. Pod taktirko Gorazda Drinovca so vzpostavili dobro šolo, ki producira relativno dobre igralce mladih selekcij. Seveda jim manjka nova dvorana, ki bo po besedah župana in predsednika HZS kmalu stala v Kranju, ter tekmovanje v višji ligi kot IHL.

HKMK BLED – Nekdaj zelo uspešna članska ekipa, ki je pod sponzorstvom Sportine resno zamajala primat Jesenic in Olimpije na slovenskem. Poznavalci pravijo, da sta edinkrat v zgodovini Jesenice in Olimpija stopila skupaj takrat ko je bilo potrebno nagajati Bledu. Tudi tukaj je šel predhodni klub HDD Bled v maloro – sedanji pa bolj ali manj zaseda spodnji del lestvice državnega prvenstva. Zanimivost je, da z Bled brani tudi najboljša slovenska vratarka Pia Dukarič.

HK Maribor – Mariborski klub ima veliko potenciala. Njihove mlajše selekcije so uspešne na mednarodnih tekmovanjih. Do letošnje sezone pa je članska ekipa životarila. S prihodom Mitje Robarja se stvari v Mariboru premikajo na bolje. Priprljal je kar nekaj igralcev in letos so solidno odigrali sezono. Maribor ima verjetno največ potenciala za razvoj močnega hokejskega središča – veliko mesto, bližina Graza, ipd. Z veseljem bom spremljal ali bo Robarju uspelo zgodbo potegniti na višji nivo.

HK True Celje – v Celjskem klubu so ustvarili kar nekaj reprezentantov. Dolgo časa vmes so bili brez članske ekipe – nato pa je Roku Rojšku uspelo tudi to. Težava Celja je, da delujejo v okolju z močnim rokometnim, nogometnim, košarkaškim in atletskim klubom, kar onemogoča večji proračun. V tej sezoni so se razšli z Rojškom – novo vodstvo pa je pripeljalo veliki okrepitvi David Rodman je postal glavni trener, Sabahudin Kovačevič pa njegov pomočnik. Glede na govorice se jim bo pridružil tudi Marcel Rodman, ki zaključuje svojo zgodbo na Jesenicah.

HD Jesenice Mladi – klub, ki bdi nad vzgojo vseh jeseniških igralcev. Klub vodi Miha Rebolj, nad razvojem igralcev v vseh selekcijah pa Gaber Glavič. V letošnji sezoni zagotovo niso zadovoljni z rezultati – boljše so dosegali v prejšnjih sezonah. So pa letos klub organizacijsko okrepili in verjamem, da bodo v prihodnosti želeli prevzeti tudi primat v članskem hokeju na Jesenicah.

Kot vidimo je možnosti za razvoj hokeja zelo velik. Vsi omenjeni klubi bi morali s podporo HZS prepričati lokalna okolja, da investirajo v hokej – navsezadnje gre za nacionalni šport, kjer se je že večkrat pokazalo, da znamo napolniti dvorane in organizirati hokejska romanja v druge države.

V.T.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: